13 Tips for visiting Berlin! 13 tipů pro návštěvu Berlína!

Právě jsem se už po několikáté vrátila z Berlína. Vždy odjíždím nadšená, nikdy tomu nebylo jinak. Jezdím sem převážně za kulturou, nezaměnitelným duchem města a hudbou. Je neuvěřitelné, že metropole, kterou máme takový kousek od hranic (zvlášť když vyjíždíte ze severu), je tak moc pestrá a kosmopolitní. Níže vám sepíšu pár svých tipů, které rozhodně stojí za to vyzkoušet na vlastní kůži. Do Berlína zkrátka musíte jet! 

Mých 13. berlínských tipů:

Kniha Příběh Berlín od Martina Jonáše a Veroniky Jonášové je skvělý základní průvodce Berlínem. Vytvoří vám o něm obecnou představu a nastíní nejstěžejnější body města, které byste rozhodně neměli minout. Veronika s Jonášem v Berlíně žili a pracovali, Jonáš byl zpravodaj České televize v Německu. Oba moc dobře Berlín znají i z širší perspektivy a právě o té v knize píší. Já knihou listuji cestou v autě a plánuji, co si z bodů, které jsme ještě neviděli, musíme odškrtnout tentokrát...

příběh berlín kniha
Berliner Fernsehturm (Berlínská televizní věž)
(Berliner Fernsehturm (Berlínská televizní věž)

Seskupení následujících bodů je náhodné a nepodléhá mé osobní oblíbenosti:

1. Currywurst a pivo

Podle knížky jsme jeli poprvé a podruhé, pak nám došly tipy. Přišel tedy čas na vlastní investigaci. Já věřím google hvězdičkám, většinou odpovídají skutečnosti. Currywurst je prasárnička, ale s Berlínem spjatá a je jedním z netypičtějších a nejoblíbenějších jídel v Berlíně. Je to bílý nebo červený párek nakrájený na kolečka, politý jejich speciální kečupovou omáčkou, posypaný kari kořením. Jeho historie je fascinující a odráží poválečnou obnovu Německa. Nejlepší, které jsme ochutnali (a že jich už bylo) jsou většinou ve stáncích na stojáka na ikonický tácek, cena je kolem 4 euro. Dejte si k tomu pivo Berliner Kindl. Mňam.

currywurst-secretofkristine

2. Berlin Döner–Kebab

Když už jsme u jídla, nemůžu nezmínit další berlínskou výsadu a neméně ikonické jídlo, které odráží multikulturní povahu města–Berlin Döner. My jsme navštívili tento téměř pětihvězdičkový. Počítat musíte s frontou, stánkem oblepeným samolepkami a celkově nevzhledným prostředím. Ale obsluha je supermilá a ke zkrácení fronty rozdává lízátka zdarma. Jídlo, které vám podají z okýnka, bude stát za to. Za mě nejlepší kebab, jaký jsem kdy jedla–ochucený spoustou bylinek a čerstvou limetkovou šťávou. Jen vidět šrumec okolo stojí zato. Nezapomeňte si k jídlu objednat Ayran (slaný jogurtový nápoj), který k jídlu místní pijí. 

kebab-secretofkristine

3. Flea Markets

Berlín je známý svými víkendovými "blešáky". My jsme za dva dny stihli navštívit hned 3! Přísahám, že to MUSÍTE vidět. Blešáky jsou moje oblíbená činnost, těm berlínským se ale ty naše nevyrovnají. Jsou plné vintage oblečení, od značkových kabátů za tisíce, po nádherné retro lampy, nádobí, vinylové desky, současný lokální design. Letos tam vedou kožené kabáty a bundy, ve kterých berlíňané chodí nejen do klubů. Navštívili jsme Flea Market v Mauerpark, který je asi největší a funguje pouze v neděli 10–16 hodin. Market se koná přímo v parku, který je umístěn na bývalé hranici mezi západním a východním Berlínem. V sobotu jsme byli na Trodelmarktcož je další obrovský market v centru. Paradoxně nejvíc věcí nás zaujalo na nejmenším trhu, Kunst- & Trödelmarkt, odkud jsme si odvezli krásnou vázu.

flea markets berlin

4. Uniqlo

Uniqlo je japonský řetězec s oblečením. Jeho sortiment je výjimečný kvalitními materiály, přijatelnými cenami a basic kousky. Žádné potisky zde nenajdete. Kašmírové svetry a spodní prádlo jsou věhlasné, já odtud mám své oblíbené široké kalhoty. Nejsou vyfocené celé, ale vidět je můžete zdePobočka v Berlíně je asi naše nejbližší. Doporučuji zajít se mrknout. 

5. Helmut Newton Gallery

Helmut Newton Galery bylo první místo, kam jsem v Berlíně zavítala. Tak dlouho jsem sem chtěla. Miluju tvorbu Helmuta Newtona i jeho příběh, pokud máte rádi umění a fotku, sem rozhodně musíte:

helmut newton museum berlin.psd

6. Bar Helmut Newton

Narazili jsme na něj náhodou, když jsme šli kolem a okamžitě nás zaujal. Tento koktejlový bar je tak nádherný! Na stěnách visí Helmutova série Big Nudes a vše ostatní, samotný bar i nábytek, je laděn v podobném duchu. Byli jsme tu v den mých narozenin a byla tu úžasná atmosféra: DJ tu hrál příjemný a nevtíravý house, při kterém se dalo bavit a dotvářel tak skvělou berlínskou atmosféru. Nemusím zmiňovat, že barmani jsou drinčíkoví specialisté. 

helmut newton bar berlin

7. Amerika Haus: 

C/O Berlin Gallery

Amerika Haus v Berlíně je významný kulturní spot, který se nachází v budově, která nyní slouží jako společenské centrum a místo pro výstavy, přednášky a kulturní akce. Je zaměřena na fotografii a vizuální umění. Po 2. světové válce tato budova sloužila jako místo k poznání americké kultury. My chytli vernisáž a nekonečnou frontu, výstava Traum Weiter nás ale zaujala moc. Fotografie mapovaly atmosféru při pádu zdi a po ní. Velmi silné.

CO gallery berlin

8. Kluby

Berlín = světové, nebo alespoň evropské centrum (nejen) techno hudby a nočního života. Jsou tu jedny z top hudebních klubů v Evropě. Hudební scéna v Berlíně je intenzivní, rozmanitá, inkluzivní a velmi spojena s historií města. Jezdí sem za ní lidi z celého světa. 

Kluby a techno byl jeden z předních bodů, proč jsem sem tak moc chtěla. Asi vás to překvapí, ale je to můj nejoblíbenější hudební žánr. "Techno" vám zní možná pejorativně, ale dokáže být i jemné, melodické a návykové. Teď naposledy jsme byli na nejoblíbenějším Paulu Kalkbrennerovi v přírodním amfiteátru. Fotku nemám, ale atmosféru si vykreslíte tady

Pokud si moc neumíte představit, co se za tím tvrdým názvem žánru skrývá, doporučuji vám pustit si set od Bena Böhmera nebo třeba Solomuna. Na něm jsme byli 2x v Wilhelm Studios, na Benovi v létě na Křižíkově fontáně–ach! Tak si je poslechněte a nemějte předsudky, v Berlíně je taky nikdo nemá.

Co se klubů týká, tak osobně jsem byla jen ve Watergate a Ritter Butzke, obzvlášť Watergate byl životní zážitek, ale bohužel klub s koncem roku končí. Ty nejznámější kluby jako jsou Tresor nebo Berghain jsou takové dost "elitářské" a dostat se dovnitř není snadné. Je to obecně moc zajímavé téma, pokud vás zajímá, najdete k němu spousty článků. 

Wilhelm Studios

9. Česká stopa v Berlíně 

Miluju architekturu, a čím je brutálnější, tím je pro mne zajímavější. Česká ambasáda v Berlíně je stavba, která vyčnívá. Postavena byla v roce 1978 jako velvyslanectví ČSSR v tehdejší NDR a patřila k několika málo novostavbám ambasád východního Berlína. Jedná se o autorský projekt architektů Vladimíra a Věry Machoninových (mj. autoři pražského OD Kotva), kteří s návrhem budovy velvyslanectví včetně interiéru zvítězili ve vypsané architektonické soutěži. Stavbu najdete v centru kousek od Checkpoint Charlie.  

česká ambasáda v berlíně

10. Myší bunkr Mäusebunker

Když už jsme na vlně brutalismu, musím se zmínit i o bývalé Ústřední zvířecí laboratoři. Jak název sám napovídá, dříve se tu prováděly testy na zvířatech. Nyní je stavba opuštěná a jedna skupina lidí bojuje za její zbourání, ta druhá za její zapsání jako památku. Osud těchto budou je bohužel většinou všude stejný. Budova sama o sobě je moc zajímavá, řekla bych, že v evropě nemá obdoby: má ikonická vystouplá okna ve tvaru trojůhelníků a velmi nápadné modré výduchy. Když jsme tam byli, zrovna se v jejím bezprostředním okolí konal kulturní festival. Bunkr se nachází se na periferii města směrem na Prahu, takže ideální poslední místo, které navšívit po cestě domů.

Myší bunkr Mäusebunker

11. Hamburger Bahnhof Gallery

Dříve klasické nádraží, v současné době galerie! Výstavy se tu střídají, ale pokaždé je tu moderní umění,
které zaujme.Může za to bezesporu i dechberoucí prostor nádražní haly. Navštívit musíte i jejich obchod, který je plný
srandovně chytlavých blbinek.

 
Hamburger Bahnhof Gallery Berlin

12. Fernsehturm–berlínský vysílač

Tohle je jedno z těch míst, které vám v jiných článcích vyjede hned na prvních příčkách. Berlínský vysílač je 365 metrů vysoký, a je to nejvyšší místo na počet pater snad v celé EU, kde můžete večeřet. Restaurace je vyhlídková a je–pozor–otočná. Místo na jídlo si zde musíte rezervovat. Jídlo jako takové úplně do nebe vystřelující nebylo, ale místo a prostředí je maximálně zážitkové. Za jednu hodinu se restaurace otočí kolem dokola, takže pokud máte štěstí na počasí a rezervujete si řadu stolů hned u okna (tady pozor, musí se vybrat ručně, to my neudělali a dostali jsme řady uvnitř) stihnete si prohlídnout 360° berlínská panorama. Když si odskočíte v průběhu večeře na toaletu, pak budete zmatení, že váš stůl je už úplně jinde 😄

Fernsehturm-berlínský vysílač
Fernsehturm-berlínský vysílač

13. Drogerky a jejich sortiment

Německo je podstatně větší trh a značkám se vyplatí do sortimentu zalistovávat více produktů. Nemám stojany značek úplně v živé paměti, ale je znát rozdíl.

essence berlin
essence berlin

Pár malých tipů na konec:

Hotely a Berlínské čtvrti

Vždy vybíráme na Booking a pokaždé záměrně bydlíme v jiné čtvrti, ať z města poznáme co nejvíc. Oblíbená čtvrť mladých lidí, plná kaváren a barů, je Kreuzberg. Je to taková bohémská čtvrť, ve které je mi hezky. 

Snídaně v neděli:
Nezapomeňte, že v Německu se v neděli nepracuje, tedy obchody zůstávají zavřené. I z toho důvodu jsou pak podniky, zejména ty snídaňové (které otevřené jsou) přeplněné a vyplatí se pro dobrou snídani si udělat rezervaci. 

Tak a já jsem na konci. Musela jsem to utnout, jinak by byl článek ještě delší, ale takhle zbyde materiál třeba na pokračování.

Co vy a Berlín? Jaké jsou vaše tajné typy na návštěvu?

Všechny fotky jsou mé vlastní. Prosím o respektování jejich autorství.

Komentáře

Oblíbené příspěvky