neděle 9. února 2014

Jak jsem dělala domácí pleťový krém

 Krásnou neděli Vám všem!

 Přesně po týdnu klikám na ikonku 'napsat nový článek' a byla to jedna z mých nejdelších pauz. Nepotěším vás ale a tento týden si dám ještě přestávku protože toho teď mám opravdu nad hlavu. Dokončuji autoškolu a soustředím se jen na ni. To mi ale dnes nezabrání napsat vám o mém prvním pokusu s domácí výrobu kosmetiky.

 Začalo to tím, že jsem narazila na skvělý blog milé Michaely, který je plný přírodních receptů na cokoliv, co vás jen napadne. A protože nám krém doma docházel, rozhodla jsem se jako první pustit právě do něj. Navíc, co může být lepší mazadlo na cokoliv než to, které si sami, doma, z kvalitních surovin, vyrobíte? Nějaký čas jsem hledala ty pravé ingredience, na kterých opravdu záleží. Na výrobu je tedy potřeba:


-Bambucké máslo. Já koupila od Saloosu za 100,-, 5 lžiček.
-Avokádový olej, Saloos, cca 100,-, 1 lžička.
-Mandlový olej, Saloos, cca 100,-, 3 lžičky.
-Včelí vosk, jako tužidlo. Koupen v obchodě s přírodní kosmetikou, cca 20,-, na špičku lžičky.
-Aloe Vera gel, já na eshopu Ekokoza koupila gel v prášku, 75,-, 6 lžiček.
-Olej z australského čajovníku-Tea Tree (lékárna, asi 100,-) 2 kapky.
-Olej vitamínu E, koupen na eshopu Ekokozy za cca 70,- a používá se jako konzervant, 2 kapky.
-Já nakonec ještě přidala několik kapek levandulové silice, aby krém voněl. Také zakoupena na ekokoze za 50,-.
-Nějakou roztomilou nádobku, v eshopu jich mají k výběru dost.


 Suroviny dohromady vyšly cca na 700,-. To je ale nic když si vezmete, že z tohoto množství se krému dá udělat spousta. Navíc nejen jeho. Chystám se ještě na výrobu balzámu na rty, ke kterému už nebudu potřebovat nic navíc.

 Ještě než začnu povídat, chtěla bych upozornit na jednu věc. Když už se totiž do něčeho takového pustíte a kladete důraz na to, aby vše bylo přírodní a bez chem. látek, vyhněte se vitamínu E z lékárny. Stojí sice asi 50,- ale obsahuje parabeny. Nechápu, jak je to možné, ale je to tak. Samozřejmě jsem to zjistila až doma, kdy už jsem neměla účtenku.


 Vím, že Míša ve svém receptu, který mimochodem je její vlastní, vše dokonale popisuje. Já vám ale chci napsat můj pohled na výrobu, který se neobešel bez komplikací, jak jinak. Nejprve jsem začala rozehřívat bambucké máslo společně s včelím voskem. Po odstavení z plotny jsem přidala oleje a dala do lednice trochu ztuhnout, aby v něm držel důlek prstem.

 Teď, po ztuhnutí, by měl přijít na řadu aloe vera gel. Jenže, já měla prášek, ne gel. Co s tím? Na internetu jsem vyčetla, že se má smíchat s vodou a že gel vznikne. Ale nefungovalo to, gel nikde. A když na internetu nebyla jediná informace co s tím, nezbylo mi nic jiného, než zavolat do Ekokozy, kde mi naštěstí dokázali poradit. Prý ať prášek přidám rovnou do směsi, že se to tak dělá, že do vody se nedává. A nějakým zázrakem to vyšlo! I když si nejsem jistá, jestli by krém vypadal stejně, kdyby v něm byl opravdu přímo gel (příště si ho rovnou koupím). Přidala jsem ještě Tea Tree, silici, olej vit. E a ručním šlehačem vyšlehala. Směs se proměnila v krásně světlý krém. Z prášku aloe vera gelu zbyly malé hrudky, které se ale lžičkou daly rozetřít.


 Krém voní po levanduli a australském čajovníku. (Můžete ale samozřejmě přidat jakoukoliv silici podle vašich chutí). Je trochu mastnější a hutnější. Po kontaktu s pletí 'zolejovatí' a krásně se roztírá. Mám z něj radost, mažu se s ním ráno i večer a pleť mám opravdu zdravou, zatím mi vyhovuje. Nevím, jak se mi osvědčí po delší době, zatím ho používám jen týden. Kamarádka mi ale hned po několika dnech psala, že je skvělej a že jí hojí pupínky, se kterými právě bojuje. Myslím tedy, že když to dobře půjde, budu ho vyrábět všem blízkým. A nechci zůstat jen u něj. Půjčila jsem si knížku, kterou si do budoucna koupím. Jsou v ní návody na všechno. I na krém je tam návod, který je vesměs stejný, jen obsahuje jiné oleje.

 Tento prý multifunkční krém a pro všechny typy pleti má dávat pokožce vše, co potřebuje. Vitamín E je navíc, mimo konzervantu, který zaručí trvanlivost krému na 3 měsíce v pokojové teplotě, i dobrý na hojení pleti. Tea tree dělá to samé, oleje vyživují a gel z aloe je také nadupaný vším přínosným. Levandule uklidňuje, bambucké máslo zvláčňuje a obsahuje vitamíny A, E a F. Nevím jak vy, ale mně to bohatě stačí :-)


 Jaký je váš vztah k 'podomácku' vyrobené kosmetice? Zkoušeli jste něco? Já mám v plánu se jí věnovat a do budoucna bych ráda vyráběla tělová másla, pleťové vody...Koneckonců, i jako dárek je to prostě skvělá věc. Myslím, že málokoho by takový krém nepotěšil. Navíc se dá upravit pro každý typ pleti.


 Jak se vám takovéhle články líbí a chcete tu podobné vídat častěji? Těším se, co zajímavého mi napíšete. Ozvu se, jak jen to půjde s nějakým randomem, ve kterém uvidíte střípky z mého života. A děkuji, že mě stále sledujete. Kristine<333

Blog Míši: kissabee.blogspot.cz na který se mrkněte, stojí to za to.




45 komentářů:

  1. Jsi šikovná, kdybych neměla problémovou pleť tak bych si s chutí krém také vyrobila :) Jinak určitě s chutí uvítám další takové články! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych do něj šla právě hlavně kvůli problémové pleti! ;) Co může být pro problémovou pleť lepší než přírodní oleje a vitamíny?
      Říkám to z vlastní zkušenosti. Zatím jsem si sice vlastní krém nevyráběla, ale začala jsem na pleť používat jen přírodní oleje, konopný balzám a tonikum z jablečného octa (recept také od Kiss a Bee) a pleť se mi postupně jen jen zlepšuje. Není vysušená, mastná a pupínky také pomalu ustupují. Kam se hrabe chemií nabouchaná Bioderma a podobné.. :)
      Prostě přírodní kosmetikou pleti nemůžeš uškodit :)

      Vymazat
    2. Na problematickou, aknózní pleť bych oleje fakt nedoporučovala. Jo, vždycky se najdou lidi, kterým to vyhovuje i tak, ale často právě oleje v kosmetice výrazně zhoršují nebo i způsobují akné. Sama jsem si už otestovala, že jakmile použiji na obličej něco, co není oil-free, tak mám do rána bolavé podkožní boláky, zatímco se "zlou" chemií se mi udělá jeden do měsíce. Takže nesouhlasím, přírodní kosmetika může napáchat spoustu škody. Chápu tvé nadšení, ale s tím doporučováním je to ošemetné, každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného.

      Na obličej bych si ten krém nedala ani omylem, ale třeba tělové máslo, peeling nebo balzám na rty můžou být určitě fajn.

      Vymazat
    3. Chce to zjistit, které oleje jsou komedogenní, které méně nebo vůbec a tyhle oleje použít ;)

      Vymazat
    4. Přesně tak. Stačí si zjistit komedonicitu každého daného oleje a používat jenom ty s nízkou ;)
      Další věc je, že pokud přejdeš na čistou přírodní kosmetiku, tak pleť se začne nejdříve víc zbavovat bordelu a chemie, co má v sobě usazenej, proto je možně, že se stav pleti ze začátku zhorší, ale poté si na to pleť zvykne a stav se bude jen zlepšovat.
      Je samozřejmě možné, že někdo může špatně reagovat i na nějaký konkrétní olej třeba i s nízkou komedonicitou, ale to už se podle mě jedná spíš o alergii a chce to vychytat ten správnej olej ;)

      Vymazat
    5. Helena: Já si poměrně dlouho hrála s přírodní kosmetikou a zkoušela (dlouhodobě) kde co a výsledek byl katastrofální. Jakýkoli krém a jakýkoli olej mi vždy moje problémy jen zhoršil a jizvy z toho mám dodnes. Dokonce jsem při svém přírodním období zkusila i barvení přírodní hennou. A výsledek? Vlasy vypadaly strašně a udělala se mi bolestivá mokvající vyrážka. Takhle moje tělo reaguje na přírodní péči, takže si dovolím maximálně tak něco na tělo nebo na rty.

      Proti přírodní kosmetice nic nemám, naopak se mi to hodně líbí, ale myslím si, že není pro každého. Každý by si měl vybrat to, co mu vyhovuje a co mu dělá dobře, ne se slepě hnát za něčím "extra zdravým", když to na něj má absolutně nezdravé účinky.

      Vymazat
  2. určitě jsem zvědavá i na další produkty, které vyrobíš :)

    OdpovědětVymazat
  3. to je hustý, možná to vyzkouším. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc šikovná, bohužel základ z bambuckého másla a včelí vosk na obličeji mít nemůžu, ucpává mi to pory a tak hledám nějaké jiné recepty. Míši blog taky hltám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, já jsem použila do krému místo včelího vosku jojobový- nejsem odborník ani chemik, ale přijde mi lehčí a pro pleť jaksi lépe "stravitelný". Máslo by se dalo zkusit taky lehčí- třeba mandlové? Avokádové? Ale nevím, třeba by to dělalo to samé....

      Vymazat
    2. Přesně tak, mandlové máslo do tohoto krému půjde určitě, a jojobový vosk také. (včelí mi do toho také moc nesedí, i když zatím vyhovuje) Tohle byla taková první zkouška a teď, když vím že to není nic těžkého, se pustím do 'náročnějších' ingrediencí.

      Vymazat
    3. Bambucké máslo by nemělo ucpávat vůbec. Na stupnici ucpávání má nulu.

      Vymazat
  5. Tak toto je výborný nápad ! Naozaj by som prijala aj ďalšie takéto články :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak toto je veľmi zaujímavé ! :) Bola by som rada keby si s takýmito článkami pokračovala

    OdpovědětVymazat
  7. výborný napad, ked budem mať viac čau určite skusim ! :))

    OdpovědětVymazat
  8. Jsi vážně šikovná, já jsem určitě zvědavá i na další "recepty" :-). Já o výrobě vlastní kosmetiky zatím neuvažuju, ale pomalu přicházím na "chuť" přírodní kosmetice od Hadka, zkouším ji na své dost problémové pleti a ťukám, výsledky už jsou vidět ... :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle je skvělá inspirace :) Po tom, co jsem četla knihu "Ve rtěnce je olovo" se pořád chystám vyrobit si nějaký krém doma. Je pravda, že ingredience se jen tak lehce neseženou, ale výsledek pak určitě stojí za to. Každopádně díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá to skvěle, určitě zkusím. A uvítám i další recepty, jelikož už nepoužívám (kromě zubní pasty) žádnou chemickou kosmetiku, takže by bylo fajn si něco vyrobit i sama doma :)

    http://anesagill.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. No tééda jsi šikovná :) Tohle bych taky ráda vyzkoušela :)))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Asi bych to nezvládla tak bravurně jako ty :)) dobrý nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  13. jsi šikovná, já až budu mít čas, tak se určitě do vyrábění také vrhnu:)
    Once Upon a Time

    OdpovědětVymazat
  14. To je super návod, díky moc! Podle mě je to skvělý tip na dárek pro někoho. ;)

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to zázračně :) Jsi šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  16. Jéj super! Mňa láka hlavne tá príprava domácich balzamov na pery. Želám úspešné dokončenie autoškoly!

    OdpovědětVymazat
  17. Super, víc takových článků! .-)

    OdpovědětVymazat
  18. uřčitě víc takových článků o přírodní kosmetice! těším se na pleťovou vodu ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Díky za zajímavé komentáře a jsem ráda, že se těšíte ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Jsi šikula! Já ho zkoušela taky, příště do něj možná zkusím dát o trochu víc aloe vera gelu a možná přidám i pár kapek konopného oleje. Levandule se mi taky moc zamlouvá- miluju ji!!! Takže díky za tip :)) Experimentům ZDAR!

    OdpovědětVymazat
  21. Já ho zkoušela, ale konzistence se mi nepovedla.

    OdpovědětVymazat
  22. A sakra, přesně ten vitamin E jsem si koupila :/ Šel by tedy nahradit třeba extraktem z grepových jader? Četla jsem, že je to též dobrý konzervant. Jinak rozhodně piš dál :) Je to velmi zajímavé a poučné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to nevím. Olej z grep. jader je konzervant také ale většinou jsem je viděla v receptech dohromady. Zkus to, do 3 měsíců vypotřebuj a uchovávej na chladném, tmavém místě :-)

      Vymazat
    2. Po měsící zatím žádná změna. Nežluklo, tak je to fajn. Použila jsem ten grepový extrakt, Tak jen tak dál, jsem zvědavá jak dlouho vydrží a to ho neskladuji ani na tmavém místě.

      Vymazat
  23. téda, máš můj obdiv, já bych na tohle asi netroufla :) není to zrovna levná sranda, ale mít svůj vlastní krém, u kterého znáš kompletně celé složení, je k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
  24. Karolíno, myslíš, že to není zrovna levná sranda, ale já myslím, že krém ve finále vyjde daleko levněji, než koupený krém údajně omlazující, pěstící , zvlláčňující , prostě téměř zázračný, 50 g za 500 Kč apodobně, který tě naláká , koupíš si ho a zjistíš, že to je jen předražená obyčejná chemie...

    OdpovědětVymazat
  25. Jinak taky si patlám domácí krémíky, kámoška mi říká, že mám pleť jako mimino :D, takže výsledky jsou viditelné. Kristýně fandím a inspiruji se tady. Ahoj a alchymii zdar! :D

    OdpovědětVymazat
  26. Tak já s domácí kosmetikou zkušenosti nemám, jen s výrobou pleťových masek, ale zvažuji, že bych si nějakou koupila na Fleru, aspoň na zkoušku. Začíná mi vadit, že běžná kosmetika obsahuje chemické srajdy. :-/ Možná časem bych si začla míchat krémy atd i sama :-) Jinak, koukala jsem na tu knihu 1001 přírodních produktů a zjistila jsem, že je už vyprodaná :-(

    OdpovědětVymazat
  27. mohla by som do kremu pridat gel priamo z rastliny aloe vera?

    OdpovědětVymazat
  28. Super přírodní kosmetika já si vyrábíme že své levandule pleťovou minerální vodu, už nic jiného nepoužívám,krásné viditelně čistí pleť a stahuje póry.

    OdpovědětVymazat
  29. Jsem velmi závidí takové krásy.

    OdpovědětVymazat
  30. Já si také vyrábím domácí pleťový krém . Baví mě dělat takové pokusy a navíc mám radost, že mě krém vyjde na pár korun a hlavně v nich pak není alkohol, parafín, ani jiné látky, které jsou na škody než k užitku :-) .

    OdpovědětVymazat